Orthomoleculaire geneeskunde wordt door
een aantal zorgverzekeraars ,
geheel of gedeeltelijk, vergoedt vanuit de aanvullende
verzekering en gaat niet ten koste van je eigen risico.

darm

Maagklachten, opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, obstipatie, buikpijn?

Energietekort?

Huidklachten?


Gelukkig kun je deze klachten aanzienlijk verminderen met diverse leefstijlveranderingen!

Een combinatie van gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning is dé basis is om je goed (of beter) te voelen. MAAR helaas zijn er wel wat zaken die daarbij roet in het (gezonde) eten kunnen gooien...... :
- Je spijsvertering loopt niet optimaal (je eet gezond, maar je lichaam kan het niet benutten)
- De aansturing vanuit je hersenen is uit balans


Spijsvertering

In jouw spijsvertering hoort voeding tot bruikbare stoffen verteerd en opgenomen te worden, en afvalstoffen te worden uitgescheiden.

Voordat je voeding door je lichaam als bouwstof of energie gebruikt kan worden, moet het heel wat verteringsstappen doorlopen. Als één of meerdere van deze stappen niet optimaal verloopt, dan levert dit een gebrekkige vertering.

En wat je niet verteerd, kan je lichaam niet opnemen …. en ….. levert extra afval!
Net als in de keuken. Stel je haalt goede en mooie ingrediënten voor je gerecht. Maar je bent wat slordig met de bereiding en flanst snel wat in elkaar, dan is het resultaat waarschijnlijk een middelmatig gerecht en een hoop troep op je aanrecht.


Aansturing
Aanhoudende stress, trauma’s en overprikkeling kunnen je boodschapperstofjes uitputten en zorgen voor disbalans in de aansturing.

Als ik het onderwerp stress ter sprake breng, krijg ik vaak te horen “daar heb ik geen last van!”. Mensen hebben vaak een negatieve associatie bij stress en zien het als een zwakte: ‘’ de drukte niet aankunnen”. Maar stress is veel meer dan dat.
Stress is elke staat in het lichaam waarbij het uit balans is. Dus fysiek, chemisch, biologisch, psychisch: het druk hebben, pijn hebben, ziek zijn, kou, vermoeidheid, zorgen, angst, onvoldoende slaap, tekort aan bepaalde voedingsstoffen, vocht tekort; ongeacht de oorzaak van deze onbalans, stress = stress.

Stress heeft een belangrijke functie. Het maakt dat wij kunnen reageren op onze omgeving. Na de stressrespons zorgt een flexibel systeem dat we weer tot rust komen.
Heel heftige stress en langdurige stress zorgt echter voor een verstoorde stressrespons en ontregelt de werking van het systeem.

Bij (kortdurende) stress - je moet bijvoorbeeld rennen om de trein te halen - zorgen allerlei boodschappersstofjes in je lichaam dat al je energie gereserveerd wordt om in actie te kunnen komen. Het is dan niet handig om energie te besteden aan je immuunsysteem en je spijsvertering; die komen dan dus even op een laag pitje te staan.

Bij langdurige stress raken je cellen overprikkelt door de continue aanvoer van de booschappersstofjes en gaan daar op den duur niet meer adequaat op reageren. De aansturing raakt uit balans. Gevolg: Je energie wordt continue gereserveerd om in actie te kunnen komen (maar we blijven achter het bureau zitten), je spijsvertering komt langdurig op een laag pitje. Je immuunsysteem wordt juist geactiveerd en er ontstaan allerlei (laaggradige) ontstekingsprocessen in je lichaam (wat dan weer voor stress zorgt ….).


Wat gooit bij jou roet in het eten?

Tijdens het startgesprek gaan we op zoek naar de oorzaken van je gezondheidsklachten. We zoomen in op jouw lichaamsprocessen. En wanneer ik hierin aanleiding zie, zal ik aanvullend laboratoriumonderzoek adviseren: meten = weten.

Bij darm(gerelateerde) klachten werk ik volgens de Oerwijz-methode. We brengen zoveel mogelijk alle puzzelstukjes in kaart - een vast onderdeel hiervan is ontlastingonderzoek ) en gaan gelijk vanaf het begin op zo veel mogelijk vlakken aan de slag.

Voeding, in- en ontspanning, slapen en mindset zijn van grote invloed op je gezondheid en dus op het verminderen van je klachten. Aanpassingen vragen motivatie, tijd en gewenning: afhankelijk van je klachten, je huidige leefstijl en kijkend naar wat voor jou haalbaar is, komen we samen tot een werkbaar plan van aanpak.