Orthomoleculaire geneeskunde wordt door
een aantal zorgverzekeraars ,
geheel of gedeeltelijk, vergoedt vanuit de aanvullende
verzekering en gaat niet ten koste van je eigen risico.

Gooi je bezine in een dieselauto, dan stopt deze er onmiddelijk mee. Als je een kast in elkaar zet en je mist een paar schroefjes dan wordt het geen stevige kast. Als je een scheikundeproef doet en je gooit maar wat in de reageerbuisjes dan wordt het een rommel.

Waarom zou dat met ons lichaam anders zijn? In je lichaam en in je cellen werkt dat hetzelfde, alleen merken we het effect vaak pas na tientallen jaren. Vaak ontstaan er wel allerlei gezondheidsklachten waar je vaak niet eens bij stilstaat dat die met voeding en leefstijl te maken hebben.

Orthomoleculair Epigenetische therapeut klinkt nogal ingewikkeld .... maar, in een paar woorden? Geef je lichaam wat het nodig heeft! Met als doel niet ziek te worden , om je gezondheid op een optimaal niveau te krijgen, om je klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

ORTHOMOLECULAIR

Orthomoleculaire therapie heeft als doel het lichaam te voorzien van alle benodigde bouwstoffen om zo een optimale gezondheid te behouden: elke cel heeft de juiste stoffen nodig om zijn werk goed te kunnen doen.

Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. Er is immers een behoorlijk gat tussen de hoeveelheid essentiële voedingsstoffen die je met een gemiddeld eetpatroon binnenkrijgt en de hoeveelheid die, vanuit orthomoleculair oogpunt, als optimaal wordt beschouwd.

Zowel met het doel aandoeningen te voorkomen als te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van supplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten/capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in voeding voorkomen (zoals vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen, bioflavonoïden).

Veel mensen slikken zonder bezwaren allerlei medicijnen maar zijn erg bezorgd wanneer het om voedingssupplementen gaat. Terwijl het de medicijnen zijn die veel bijwerkingen kennen ....

epigenetisch

De genen waar je mee geboren wordt, zijn de genen die je hebt en houdt, maar leefstijl en omgevingsfactoren hebben een grote invloed op de expressie van je genen, oftewel het aan- en uitzetten van je genen (als hart- en vaatziekten bij jou 'in de genen' zit, dan wil dat nog niet zeggen dat jij dat ook krijgt).

Deze factoren (voeding, beweging, dag- en nachtritme, stress, roken, emoties, ervaringen, chemische stoffen) die invloed uitoefenen op je genen (epigenetica: 'boven' de genen) kunnen een bijdrage leveren aan het behoud van gezondheid maar dus ook aan het onstaan van ziekte.

De keuzes die je maakt met betrekking tot de gedachtes die je denkt, de voeding en leefstijl waar je voor kiest, en de omgevingsfactoren waar je jezelf aan blootstelt is van invloed op je gezondheid en die van je nageslacht.

Het goede nieuws is, dat je dit dus in sterke mate zelf kunt beïnvloeden!

Hieronder een kort filmpje over epigenetica:

KLIK HIER


bouwstoffen en bescherming

Je hebt miljarden cellen in je lichaam. Dat die brandstof nodig hebben voor beweging en energie, dat weten we allemaal. Maar waar we niet allemaal bij stil staan is dat ze ook bouwstoffen nodig hebben om cellen te repareren en te vervangen; en ze hebben beschermende stoffen nodig om er voor te zorgen dat je niet ziek wordt. Iedere minuut van de dag worden er 1 miljoen cellen opgebouwd met datgene wat je eet. Iedere cel is een fabriek. In die fabriek wordt gewerkt met zuurstof, met water en met de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Dat zijn z’n gereedschappen, daarmee vinden er continue allerlei chemische reacties plaats. Kortom: je bent wat je eet!

NATUURLIJKE VOEDING

Voeding halen we van oorsprong uit de natuur en die natuur zit heel slim in elkaar. Natuurlijke voeding is compleet, daar zit leven in, het is vitaal. Er zitten honderden actieve stoffen in die elkaar aanvullen en vaak niet zonder elkaar kunnen. Vitamine C tref je in de natuur samen aan met bioflavonoïden. Zonder die bioflavonoïden heeft vitamine C een veel minder krachtige werking. Calcium kan alleen goed worden opgenomen in de darmen als er voldoende vitamine D beschikbaar is. Zonder vetten kunnen vitamine A, D, E en K niet door het lichaam worden opgenomen, ga zo maar door. Dus als je voeding gaat bewerken of uit elkaar gaat halen, dan is het niet meer compleet en kunnen die stoffen elkaar niet meer aanvullen.

Je cellen kunnen hun werk goed doen als je voeding zo compleet en natuurlijk mogelijk is en er zo weinig mogelijk aan toegevoegd is. Want aan de ene kant kan een cel dan gewoon zijn werk doen en aan de andere kant heeft hij geen last van rotzooi waar die zo snel mogelijk van af wil.