Orthomoleculaire geneeskunde wordt door
  een aantal zorgverzekeraars,
geheel of gedeeltelijk, vergoedt vanuit de aanvullende
verzekering en gaat niet ten koste van je eigen risico.

ADHD, ADD, CHRONISCHE VERMOEIDHEID, DEPRESSIE, ANGST?


Hoe ik me voel en hoe ik me gedraag wordt bepaald door 'stofjes' ? ?


Endorfinen zijn stofjes in de hersenen die worden geactiveerd bij ervaren van geluk, maar moeten ook in actie komen bij stress.
Gebruiken we teveel van deze stofjes, dan raken ze uitgeput en raakt de boel ontregelt. Een verminderde werking ervaar je als ‘iets tekort komen’ in het leven. Het ‘lege’ gevoel compenseren we vaak met troostvoeding, gamen, shoppen, social media, of dempen we met medicijnen. Allemaal middelen die het systeem overstimuleren en daarmee verder uitputten ...

In je hersenen vindt voortdurend communicatie plaats tussen miljoenen cellen. De chemische stofjes die een boodschap kunnen overdragen van zenuwcel naar zenuwcel worden neurotransmitters genoemd. Bekende voorbeelden hiervan zijn endorfine, dopamine en serotonine. Sommige neurotransmitters stimuleren de activiteit van een volgende zenuwcel en sommige remmen die juist. Neurotransmitters zijn erg belangrijk voor je gevoel, denken en gedrag.

Wanneer er gedurende een lange tijd teveel van een bepaalde neurotransmitter geproduceerd wordt (te veel activatie), reageert het lichaam daarop met een beschermingsmechanisme. Het zal het lichaam minder gevoelig maken voor deze stof (resistentie). Met als gevolg een verminderde werking.


Het endorfinesysteem

Endorfine maakt samen met een aantal andere neurotransmitters deel uit van het zogenoemde 'endorfinesysteem'. Dit zelfregulerende ysteem helpt onze geestelijke en lichamelijke gezondheid in stand te houden. Het is betrokken bij honderden processen in het lichaam. Zo speelt het onder andere een belangrijke rol bij :

  • Remmen van stress, pijn en angst

  • Ervaren van gevoelens van geluk, genot, beloning, zingeving

  • Houden van een stabiele bloedsuikerspiegel

  • Concentratie/focus en motivatie

  • Het immuunsysteem


Wanneer gaat het mis?

Het endorfinesysteem gaat minder goed werken (resistentie) als het te vaak in actie moet komen (overstimulatie) door:

  • Langdurige stress (zowel lichamelijk als mentaal), trauma’s

  • Overmatige beloning met troostvoeding waaronder suikers en exorfinen (opiaten uit gluten, zuivel, soja), smaakversterkers, alcohol, roken

  • Gedragsverslavingen zoals gamen, gokken, social media, (internet)shoppen, werkverslaving, eetstoornissen, overmatig sporten

  • Bepaalde geneesmiddelen (paracetamol, pijnmedicatie, slaap- en kalmeringsmiddelen).

Soms is iemands endorfinesysteem al op jonge leeftijd verzwakt of is een verhoogde aanleg doorgegeven via de ouders.


Hoe kun je merken dat je endorfinesysteem minder goed werkt?

Je voelt je minder gelukkig, ervaart een ‘leeg’ gevoel, bent snel overprikkeld, verminderde motivatie en concentratie, somber of angstig, je hebt minder energie.

Zodra de werking van het endorfinesysteem afneemt, neemt de stress in de psyche en het lichaam toe. Vervolgens kunnen de hersenen en het lichaam de stress niet meer neutraliseren en ontstaat er een afwijkend/ziek makend beeld.
Gezien de grote invloed van endorfinen op tal van lichaamsfuncties kan een verminderde werking een breed scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken: onrust, lichamelijke spanningen, depressie, toename van angsten, vermoeidheid, burn-out, A(D)HD, lusteloosheid – snel verveeld – uitstelgedrag, motivatie- en aandachtsproblemen, hechtingsproblemen, toename vergeetachtigheid, toename pijngevoeligheid, slaapproblemen, malende gedachten …


Hoe dit proces om te keren, dat is waarin ik je kan adviseren en begeleiden!


Hier vind je een beschrijving van mijn algemene werkwijze. Naast de intakevragenlijst vul je ook een BrainQ-checklist in. Deze bestaat uit vragen die de resistentie van verschillende neurotransmitters in kaart brengt, alsmede de symptomen van glutamaatdominantie.

Met het behandelmodel van de integrale epigenetica* stellen we het lichaam in staat om zelf de functie van het endorfinesysteem te verbeteren. We gaan zorgen dat de omgevingsfactoren zo gunstig mogelijk worden. Onder andere door:
- verminderen van stressoren en stress
- slaap verbeteren
- overmatige beloning verminderen, waaronder aanpassing van voedingspatroon: suikers vermijden, exorfinenvrij (gluten, caseïne en soja)
- inzet van supplementen

De mate waarin de klachten verminderen hangt af van de ernst, de onderliggende oorzaken en de gekozen maatregelen. De duur van het traject is afhankelijk van hoe snel de klachten minder worden. Kinderen knappen in de regel sneller op dan volwassenen. Naarmate je ouder bent heeft voeding en levensstijl langer invloed op het lichaam uitgeoefend.

(*) Epigenetica draait om hoe je set aan genen tot uiting komt (expressie) en de invloed die omgevingsfactoren daarop hebben. Wat zijn die omgevingsfactoren? Dat zijn dingen zoals roken, stress, sporten, voeding, het dag- nachtritme, beweging, milieu. De omgeving kan de werking van genen activeren of uitschakelen.
Zo is diabetes 2 in veel gevallen omkeerbaar door de omgevingsfactoren te normaliseren en zal ADHD minder tot uitdrukking komen door de omgevingsfactoren zo gunstig mogelijk te maken.

Meer informatie over BrainQ vind je hier.


Wees vrij om ter oriëntatie de BrainQ-checklist in te vullen.
Deze kun je bij mij opvragen. Hier zijn geen kosten of verdere verplichtingen aan verbonden !